Recepty

Nátierka z červenej šošovice

Suroviny

  • Večerný chlebík z rady Fit deň
  • 200 g červenej šošovice v suchom stave
  • 1 lyžička rastlinného oleja na orestovanie (napr. repkový)
  • 3 lyžíce olivového panenského oleja do hotovej pomazánky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • citrónová šťava
  • 1 lyžička soli
  • cca 500 ml vody

Postup

Červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme pod vodou a necháme ju odkvapkať. Medzitým

na olivovom alebo repkovom oleji orestujeme cibuľu. Potom pridáme najemno

nastrúhanú mrkvu a chvíľu spoločne restujeme. Zľahka osolíme a pridáme pretlačený cesnak.

K orestovanej cibuľke a mrkve pridáme červenú šošovicu. Túto zmes zalejeme horúcou vodou a povaríme

cca 20 min do zmäknutia šošovice a vyvarenia vody. Celá zmes by mala získať

kašovitú konzistenciu, popr. je možné 1/2 ešte rozmixovať. Dochutíme soľou, citrónovou

šťavou a kvapkou panenského olivového oleja.

 

Nutričné hodnoty – 1 porcia chleba (25 g) s 20 g nátierky obsahuje: 130 kcal, 11,6 g B, 7,3 g T, 4,3 g S

Niečo naviac – Šošovica obsahuje 26 % bielkovín a je vhodná na nočnú regeneráciu, pokiaľ nás strukoviny nenadýmajú.