Suroviny
- 500 g hladkej múky Penam
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 2 žĺtky
- Kocka droždia
- Štipka soli
- 250 ml mlieka
- Hrozienka
- Mandle
- 1 vajce na potretie
Postup
Ohrejeme si časť mlieka, do ktorého prisypeme lyžicu cukru, rozdrobíme droždie a necháme napučať kvások.
Múku si pripravíme do veľkej misy a osolíme.
Cukor vyšľaháme so žĺtkami do peny a pridáme rozpustené maslo a zbytok mlieka.
Vyšľahanú zmes postupne zapracovávame do múky a na záver pridáme kvások.
Cesto premiešavame rukou tak dlho, pokiaľ sa neprestane lepiť. Na záver primiešame do cesta hrozienka a vytvoríme bochníky, ktoré potrieme vajíčkom a ozdobíme mandľami.
Pečieme v predhriatej trúbe 20 min na 180 °C, potom ďalších 15 – 20 minút na 160 °C. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti mazanca.
TIP: Hrozienka môžete cez noc namočiť do rumu, potom budú vláčnejšie a dodajú mazancu ešte lepšiu chuť.