Recepty

MAZANEC z hladkej múky Penam

Suroviny

  • 500 g hladkej múky Penam
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • Kocka droždia
  • Štipka soli
  • 250 ml mlieka
  • Hrozienka
  • Mandle
  • 1 vajce na potretie

Postup

Ohrejeme si časť mlieka, do ktorého prisypeme lyžicu cukru, rozdrobíme droždie a necháme napučať kvások.

Múku si pripravíme do veľkej misy a osolíme.

Cukor vyšľaháme so žĺtkami do peny a pridáme rozpustené maslo a zbytok mlieka.

Vyšľahanú zmes postupne zapracovávame do múky a na záver pridáme kvások.

Cesto premiešavame rukou tak dlho, pokiaľ sa neprestane lepiť. Na záver primiešame do cesta hrozienka a vytvoríme bochníky, ktoré potrieme vajíčkom a ozdobíme mandľami.

Pečieme v predhriatej trúbe 20 min na 180 °C, potom ďalších 15 – 20 minút na 160 °C. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti mazanca.

TIP: Hrozienka môžete cez noc namočiť do rumu, potom budú vláčnejšie a dodajú mazancu ešte lepšiu chuť.