Suroviny
- Večerný chlebík z rady Fit deň
- 200 g červenej šošovice v suchom stave
- 1 lyžička rastlinného oleja na orestovanie (napr. repkový)
- 3 lyžíce olivového panenského oleja do hotovej pomazánky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- citrónová šťava
- 1 lyžička soli
- cca 500 ml vody
Postup
Červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme pod vodou a necháme ju odkvapkať. Medzitým
na olivovom alebo repkovom oleji orestujeme cibuľu. Potom pridáme najemno
nastrúhanú mrkvu a chvíľu spoločne restujeme. Zľahka osolíme a pridáme pretlačený cesnak.
K orestovanej cibuľke a mrkve pridáme červenú šošovicu. Túto zmes zalejeme horúcou vodou a povaríme
cca 20 min do zmäknutia šošovice a vyvarenia vody. Celá zmes by mala získať
kašovitú konzistenciu, popr. je možné 1/2 ešte rozmixovať. Dochutíme soľou, citrónovou
šťavou a kvapkou panenského olivového oleja.
Nutričné hodnoty – 1 porcia chleba (25 g) s 20 g nátierky obsahuje: 130 kcal, 11,6 g B, 7,3 g T, 4,3 g S
Niečo naviac – Šošovica obsahuje 26 % bielkovín a je vhodná na nočnú regeneráciu, pokiaľ nás strukoviny nenadýmajú.